28 Mayıs 2025

Eğitimci-Bilim Yazarı Süleyman Beledioğlu, Geleceğin Öğretmenleri ile Bir Araya Geldi

Eğitimci-Bilim Yazarı Süleyman Beledioğlu, Üniversitemiz BESST-İVAL'25 etkinlikleri kapsamında  "Beyin Temelli Öğrenme ve Motivasyon" konulu konferans verdi.

Nurettin Topçu Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erman Yükseltürk, lise öğrencileri ve öğretmenler, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Konferans öncesinde Eğitim Fakültemizin BESST-İVAL'25 etkinlik stantlarını ziyaret eden Eğitimci-Bilim Yazarı Süleyman Beledioğlu’na Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz ve öğretim üyeleri BESST-İVAL'25 etkinliklerimiz hakkında bilgi verdi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz yaptı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, “Konuşmamda önceliği misafirlerimize ve öğrencilerimize verdim çünkü bugün sahnenin gerçek aktörleri onlar. Kısa bir süre sonra sınava girecek bu genç arkadaşlarımızın gönüllerinden geçen, hayalini kurdukları yerlere yerleşmesini yürekten diliyorum. Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz ve kısa adıyla BESST-İVAL dediğimiz Bilim, Eğitim, Sanat, Spor ve Teknoloji Festivalinin bu yıl ikincisini düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Biz bu festivali yalnızca bir sanatçı getirip birkaç saatlik bir müzik dinletisiyle sınırlı kalsın diye yapmıyoruz. Müzik de var elbette ama bunun yanında bilim olsun, eğitim olsun, kültür, sanat, teknoloji ve spor da olsun istiyoruz. Çünkü bizler gençlerimizin çok yönlü bireyler olarak yetişmesini arzu ediyoruz. Büyük Türkiye’yi inşa etmek istiyorsak, bu inşanın her boyutunda siz gençlerin donanımlı bireyler olarak yer alması gerekiyor. Şu anda festivalimizin üçüncü günündeyiz. Pazartesi gününden bu yana dolu dolu etkinlikler gerçekleştiriliyor. Alanında uzman isimleri sizlerle buluşturduk. Emniyet Genel Müdürlüğünün, AFAD’ın ve Milli Eğitim Bakanlığımızın önemli bilim merkezlerine ait simülasyon araçlarını kampüsümüze getirdik. Bu fırsatları lütfen kaçırmayın. Özellikle Mühendislik Fakültesi önündeki park alanlarında yer alan stantlarda, örneğin Emniyet Genel Müdürlüğünün güvenlik simülasyonu, AFAD’ın deprem simülasyonu gibi uygulamaları başka zaman deneyimleme şansı bulamayabilirsiniz. Bu etkinlikleri planlarken hep şu soruyu sorduk: ‘Gençlerimizin gelişimine nasıl daha fazla katkı sağlayabiliriz?’ Bu düşünceyle hem öğretmen adaylarımızı hem de YKS ve LGS’ye hazırlanan öğrencilerimizi şehir dışından misafir ettik ve bugün çok kıymetli bir isimle, eğitim dünyasının duayenlerinden Sayın Süleyman Beledioğlu hocamızla sizleri buluşturduk. İnşallah bu buluşmadan kafanızdaki pek çok soruya cevap bulmuş ve donanımınıza katkı sağlamış şekilde ayrılacaksınız.” dedi.

Program, Eğitimci-Bilim Yazarı Süleyman Beledioğlu'nun konferansı ile devam etti.

Beyin temelli öğrenme ve motivasyon hakkında son akademik gelişmeler ışığında bilgi veren Yazar Beledioğlu, "Bilgilerin etkinliğini yitirmiş olması, anlamlandırılmamış bilgiler, ezber ve pekiştirilmemiş bilgi ile ipucu bağımlılığı gibi nedenlerle, bildiğimiz halde sınavlarda başarılı olamayız. Anlamlandırılmamış ve etkinliğini yitirmiş bilgiler, strese yol açar. Beynin hafıza ve öğrenme merkezi olan hipokampüs engellenmiş ya da desteklenmemiş ise; edinilen bilgilerin katıksız ve anlık parçaları zihinde gezinen, dağınık ve örtük yap-boz parçaları olarak yer alır. Yeni bilgilerin filizlenmesi beyin için hızlı değil her zaman yavaş bir süreçtir. Konuları öğrenme amacı ile hızlı bir şekilde soru çözerek edindiğimiz bilgiler; beynimizde aynı hızla tersine hareket edebiliyor. Bu yöntem ile edinilen bilgiler zayıf nöral bağlantılardır ve çabuk silinebilir. Beyindeki bağlantı korteksi farklı duyularla gelen bilgileri birleştirir ve bilgilerin bütünleşmesinde rol oynar. Bağlantı korteksi tanıma sistemi görsel, işitsel ve dokunsal bilgilere dayanarak hareket eder. Yani tüm bilgi parçalarını birleştirerek tanıma ve öğrenmeyi inşa eder. Beş farklı duyumuz farklı miktarlarda bilinç içerir. Görme duyusu %90, tat alma duyusu %80, dokunma duyusu %50, ses duyusu %30, koku duyusu ise %15 bilinç içerir. Görme, duyular arasında en az soyut olandır. Hedef odaklı davranmak beynin etkinliğini artırır. Öğrenmede kilit rol oynayan ayna nöronları dersi izlerken de ateşleniyor. Ancak bunun sadece gözlemlenen hareketin yani dersin hedef odaklı olması halinde gerçekleştiği görülmüştür. Yüz yüze ders dinlerken beynimiz öğretmenin yerine geçmektedir. Bu süreçte dikkati verme ve kalıcı öğrenmede kilit rol oynayan ayna nöronları beyninizin üst düzey bölgelerini çalıştırmaya başlıyor. Beynimiz yüz yüze alınan görsel uyaranı gerçek olarak algılarken videoyu sahte görsel olarak algılıyor ve yeterli tepkiyi vermiyor. Peki videodan ders dinlerken neden üst düzey dikkat oluşmaz? Empatik ilgi üst düzey dikkat için temel koşuldur ve karşımızdakine odaklanmayı sağlar. Beynimizin yapısı empatik ilgi (üst düzey dikkat) için yüz yüze gelmeyi zorunlu kılar. Empatik ilgi esnasında beynimizin salgıladığı oksitosin önemsemenin ve dikkati vermenin kimyasalıdır." dedi.

Öğrenmenin gayret gerektiren bir süreç olduğunu ve bahaneleri yok eden stratejilerimizin olması gerektiğini ifade eden Süleyman Beledioğlu, "Sizin yapacağınız bir işi başkasının yapma ihtimali var ise beyin işi ona yıkıyor ve bunun eğitimdeki karşılığı zihinsel aylaklaşmadır. Bilgiyi başkasından değil gayret edip kendiniz almalısınız. Bahaneleriniz olmamalıdır. Eğer bir soruyu stresli sınav ortamında çözemiyorsanız o bilgiyi öğrenememişsiniz demektir.” şeklinde konuştu.

Konferans, Süleyman Beledioğlu’nun katılımcıların sorularını cevaplaması ile devam etti. Program, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz’ın Eğitimci-Bilim Yazarı Süleyman Beledioğlu'na teşekkür ederek plaket vermesi ve günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.